bita śmietana

muffiny z truskawką, kokosową kruszonką i bitą śmietaną

17:36









Śpieszmy się na targ po truskawki, tak szybko się kończą! Dzisiaj wychodzę z przepisem, którego efekty ponad tydzień temu pewnie kilka z Was widziało na instagramie. Jak zwykle u mnie przepis bajecznie prosty, dosłownie rach - ciach i pyszne muffinki lądują w piekarniku! Jeżeli więc macie pod ręką truskawki, nie czekajcie dłużej tylko gnajcie do kuchni i pieczcie!


SKŁADNIKI (na całą blaszkę muffinek, czyli ok. 12 sztuk):
  • dwie szklanki mąki (najlepiej pszennej, ja użyłam EKO, może być też mieszanka bezglutenowych)
  • pół szklanki cukru (najlepiej domowego, z prawdziwą wanilią)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • szklanka mleka (250 ml)
  • jedno duże jajko
  • 1/5 szklanki oleju (ok. 50 ml)
  • 12 dużych truskawek
na kruszonkę:
  • 1/5 kostki masła (ok. 40 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. W jednej misce przygotuj i wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugiej mokre.
2. Następnie delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, do połączenia składników.
3. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, do każdej wlej ciasto do 3/4 wysokości. Kiedy już wszystkie papilotki będą napełnione ciastem, do każdej wsadź jedną truskawkę w środek ciasta.
4. Przygotuj kruszonkę. W rondelku o grubym dnie stop masło, następnie dodaj cukier i mąkę. Cukier musi się roztopić. Kiedy składniki będą połączone zdejmij rondelek z kuchenki i łyżką posyp każdą przygotowaną muffinkę.
5. Piecz w 175 stopniach, około 15 - 18 minut (do suchego patyczka).

Muffinki  (ostudzone) opcjonalnie możecie udekorować bitą śmietaną!

A Wy macie jakieś sprawdzone przepisy na muffinki, w których główną rolę grają truskawki?
XOXO






You Might Also Like

1 komentarze

  1. mmm... wyglądają przepysznie, na pewno niebawem skorzystam z przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

zBLOGowani.pl