Ta zupa może wzbudzać małe kontrowersje... Dlaczego? O ile wszyscy znają zupę ogórkową z ogórków kiszonych, tak mało kto zna dużo lepszą według mnie wersję tej zupy - ze świeżych ogórków! Zupa, jak wszystkie proponowane przeze mnie przepisy, jest banalnie prosta i przepyszna. Osobiście mogłabym jeść ją przynajmniej trzy razy w tygodniu, na śniadanie, obiad i kolację. Moja wersja jest kremowa dzięki zawartości całego, ok. 100 g serka topionego. Tak tak, wiem, w sezonie letnim wszyscy są na diecie, ale od czasu do czasu nikomu nie stanie się krzywda jak wrzuci kilka kalorii więcej. Zapraszam Was więc do wypróbowania przepisu. W kuchni nie można zamykać się na nowości!
SKŁADNIKI: (na ok. 4 porcje)
- 4 -5 małych ogórków gruntowych
- jedna mała marchewka
- mały pęczek szczypiorku
- jedna mała cebulka dymka
- mały pęczek koperku
- jeden cały serek topiony o smaku śmietankowym
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach, prosto do garnka w którym będę gotować zupę.
2. Marchewkę, cebulkę kroję na plasterki, wrzucam do ogórków.
3. Szczypiorek i koperek siekam, wrzucam do garnka z resztą warzyw.
4. Wszystko zalewam 1,2 l zimnej wody, gotuję ok. 20 min (w zasadzie to do momentu kiedy marchewka będzie miękka).
5. Wrzucam CAŁY serek topiony, wcześniej pokrojony w drobniejszą kostkę i mieszkam do momentu kiedy się rozpuści.
6. Doprawiam pieprzem i solą, dobrze doprawiam:P
Jeszcze raz zachęcam do wypróbowania. Jestem bardzo ciekawa czy Wam posmakuje ;)
xoxo
3 komentarze
Przybyłam po zobaczeniu zdjęcia na Instagramie. Zaintrygowałaś mnie do tego stopnia, że postanowiłam się odezwać. :) Do tej pory zaglądałam na Twój blog cichcem ;) Ale TAKA zupa wymaga komentarza. Oświadczam, że jutro ją zrobię i zaserwuję. I zobaczymy!
OdpowiedzUsuńxoxo
Magdalenka
biorę ten przepis na tapetę, bo ze świeżych jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :))
OdpowiedzUsuń