makaron

Makaron z rukolowym pesto i mozzarellą

15:36






To jest propozycja dla tych z Was, które wracają z pracy, uczelni i zastanawiają się co można zrobić szybko i zdrowo na obiad. To jest również propozycja dla tych, które nie czują się zbyt pewnie w swoich kulinarnych poczynaniach. Danie to nie do końca jest natomiast dla tych będących obecnie na diecie.... nie wymagam od Was samodzielnego przygotowania makaronu, więc jeżeli macie chwilę, (albo właśnie jej nie macie), to polecam przygotowanie tego super - szybkiego obiadu ze składników, które pewnie znajdziecie w lodówce! Uwaga! Tylko dla tych, którzy lubią orzechowy smak rukoli, bo jest tutaj wyczuwalna bardzo intensywnie!


Składniki na dwie porcje:

  • makaron bezglutenowy
  • 1 opakowanie rukoli
  • pół paczki orzechów nerkowca (ok.100 g)
  • dwa ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 kula mozzarelli
Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj wg zalecenia producenta, następnie przelej zimną wodą i odcedź. Nie podaję jaką ilość, ponieważ każdy z nas zna swoje możliwości. Licząc na garści - ja wrzuciłam 3;)
2. Około pół opakowania rukoli umieść w wysokim pojemniku dołączonym zwykle w zestawie do blendera, wsyp orzeszki, oliwę, sok z cytryny, obrany czosnek. Wszystko razem zblenduj na coś w rodzaju zielonej "papki". Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ten przepis to nie przepis na klasyczne pesto - nie ma tutaj parmezanu;)
3. Pomidorki pokrój na ćwiartki, kulę mozzarelli na plastry.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj odcedzony makaron razem z sosem, następnie przełóż na talerze.
5. Udekoruj pomidorkami i mozzarellą oraz liśćmi świeżej bazylii.

*żeby orzechy nerkowca lepiej i szybciej się blendowały warto je namoczyć wcześniej około godzinę w wodzie

Ciekawi mnie, czy posmakuje Wam to danie. Czekam na komentarze! Kiss!

You Might Also Like

1 komentarze

Like us on Facebook

zBLOGowani.pl