Idealna do mleka, kawy i kakao. Z herbatą smakuje również cudownie. Do zjedzenia zaraz po upieczeniu, ale także na następny dzień. Z dżemem, miodem, konfiturą i najsmaczniej - z samym masłem. Moja ulubiona wersja to kromka posmarowana z dwóch stron masłem i opieczona w opiekaczu/tosterze. Świetna również jako składnik tostów francuskich. Polecam każdemu. Pomimo tego, że długo się ją przygotowuje, to naprawdę warto.
SKŁADNIKI:
- 3, 5 szklanki mąki
- jedno duże jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- szklanka ciepłego mleka
- 4 łyżki masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 kropli aromatu waniliowego/ekstraktu z wanilii
- półtora opakowania suchych drożdży (12 g) lub 25 g świeżych
- roztrzepane jajko do wysmarowania ciasta
Wyrabianie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki. Następnie mieszamy ją z drożdżami. Wsypujemy do miski, wlewamy wcześniej roztrzepane w mleku i maśle jajko. Mleko podgrzewam już razem z łyżkami masła - tym sposobem mleko jest ciepłe, a masło roztopione i nie brudzimy dodatkowych naczyń. UWAGA! Mleko ma być ciepłe - absolutnie nie gorące. Dodajemy cukier oraz sól. Wyrabiamy ciasto - najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, do momentu kiedy będzie puszyste i bez grudek. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na równe części. Ich ilość wynosi zwykle 4 - 6 wałków. W tym miejscu polecam posiłkować się youtubem (są tam dokładne filmiki jak poskładać chałkę) i samodzielnie ocenić który sposób będzie dla nas najłatwiejszy.
Ciasto odstawić ponownie i pozostawić do wyrośnięcia w cieple na około 60 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Oczywiście można posypać ją również kruszonką.Pieczenie zajmuje około 25 - 30 min. w temperaturze ok. 175ºC, na środkowym poziomie piekarnika
Smacznego!
2 komentarze
Wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam, wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń