Dzisiaj coś dla amatorów kawy - w szczególności tych, którzy chcą stworzyć namiastkę kawiarni w domowym zaciszu. Sama jestem wielbicielką tego napoju, nie wyobrażam sobie poranka i dnia bez pysznej, świeżo parzonej kawy. Żeby jednak sobie urozmaicić jej smak postanowiłam metodą prób i błędów stworzyć samodzielnie jakiś smakowy syrop. Wybór padł na cynamonowy - cynamonu było najwięcej w mojej szafce z przyprawami. Poniżej przedstawiam przepis na bazie najbardziej chyba popularnego zwykłego syropu cukrowego.
Potrzebujesz:
ok. 400 ml wody
ok. 200 gr cukru /może być więcej/
łyżeczkę soku z cytryny
łyżeczkę cukru waniliowego /wanilinowego/
ok. 1 dużą łyżkę cynamonu
Cukier, cukier waniliowy i wodę umieść w rondelku, wszystko razem podgrzej do całkowitego wymieszania składników. Gotuj ok. 5 -10 minut na małym ogniu, następnie dodaj cynamon i gotuj jeszcze 5 minut. W tym czasie syrop powinien zgęstnieć, ponieważ redukujesz ilość wody. Następnie odstaw do ostudzenia, a kiedy już Twój syrop ostygnie przelej go do jakiegoś uroczego słoiczka.
Życzę smacznego oraz miłego dnia wszystkim kawoszom!
Potrzebujesz:
ok. 400 ml wody
ok. 200 gr cukru /może być więcej/
łyżeczkę soku z cytryny
łyżeczkę cukru waniliowego /wanilinowego/
ok. 1 dużą łyżkę cynamonu
Cukier, cukier waniliowy i wodę umieść w rondelku, wszystko razem podgrzej do całkowitego wymieszania składników. Gotuj ok. 5 -10 minut na małym ogniu, następnie dodaj cynamon i gotuj jeszcze 5 minut. W tym czasie syrop powinien zgęstnieć, ponieważ redukujesz ilość wody. Następnie odstaw do ostudzenia, a kiedy już Twój syrop ostygnie przelej go do jakiegoś uroczego słoiczka.
Życzę smacznego oraz miłego dnia wszystkim kawoszom!
1 komentarze
Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń