Kalafior dumnie króluje na letnich stołach! Sierpień zdecydowanie należy do niego. Uwielbiam to wdzięczne i bardzo proste w obróbce warzywo. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę -krem którą wszyscy znają, ale w nowej, orzechowej odsłonie. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1 średni kalafior
- 4 małe ziemniaczki
- 1 l wody
- 1 mała cebula
- listek laurowy
- olej z orzechów ziemnych
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Do dekoracji:
- pestki dyni (podprażone)
- oliwa
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kalafiora myję, dzielę na różyczki. Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę szatkuję, podsmażam na oleju z orzechów ziemnych. Wszystko razem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaję listek laurowy, gotuję ok. 20 min ( do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie). Pod koniec gotowania doprawiam gałką, pieprzem i solą.
Pestki dyni prażę na suchej, ale mocno rozgrzanej patelni dosłownie kilka sekund.
Podaną w miseczkach zupę dekoruję pestkami, polewam oliwą i posypuję natką pietruszki (kolendra też się sprawdzi).
Zupa jest prze - pysz - na!
Dajcie znać czy lubicie takie eksperymenty!
P.
0 komentarze